Новини

Нова процедура отримання державних грантів: що змінилося?

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до порядку реалізації експериментального проєкту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти. Нововведення спрямовані на спрощення процедури та підвищення її прозорості. Якщо ви маєте право на грант та дуже чекали на відповідні зміни, ми підготували для вас основне!

🔄 Ключові зміни:

  1. Цифровізація процесу
    Тепер студенти отримуватимуть та підтверджуватимуть грант через мобільний застосунок «Дія», тому якщо він у вас ще не встановлений, а ви чекаєте на грант – терміново встановіть. Першокурсники матимуть змогу це зробити з 15 вересня до 5 листопада.
  2. Електронний сертифікат
    Кожен студент отримає електронний сертифікат через «Дію» з детальною інформацією про грант, включно з розміром та терміном дії.
  3. Система розрахунку грантів
    Тут жодних змін не відбулось, як і обіцяли. Два рівні базових грантів:
    – 25 000 грн для студентів з результатом НМТ / ЗНО не менше 170 балів з двох предметів.
    – 15 000 грн для студентів з результатом НМТ / ЗНО не менше 150 балів з двох предметів.
    Розмір гранту коригується залежно від обраної спеціальності. Для певних спеціальностей діють підвищувальні коефіцієнти, а для деяких інших можливе надання лише грантів другого рівня.
  4. Гнучка система виплат
    Виплати здійснюватимуться одним або двома платежами протягом навчального року, залежно від тривалості навчання. Якщо виплат дві, то вони будуть до 1 грудня та до 1 квітня відповідно.
  5. Посилення відповідальності
    Студенти нестимуть відповідальність за достовірність поданої інформації. У разі виявлення недостовірних даних, право на грант буде втрачено.
  6. Гроші надаються напряму університету
    Студентам не потрібно оформлювати окремий рахунок для одержання гранту. Гроші будуть надходити від Міністерства освіти і науки до університету.

Нова процедура набула чинності з початку 2024/2025 навчального року. Міністерство освіти і науки закликає всіх потенційних студентів уважно ознайомитися з новими правилами та скористатися можливістю отримати державну підтримку для здобуття вищої освіти.

Маєте питання? Зверайтесь, ми поруч!