Новини

Порядок прийому-2024: Громадське обговорення

Міністерство освіти і науки оприлюднило для громадського обговорення проєкт «Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році». Це основний документ, яким визначається перебіг вступної кампанії, всі її нюанси та особливості. До 31 січня всі охочі можуть подати свої пропозиції на розгляд МОН. Які основні зміни чекають на цьогорічних вступників?

  • Національний мультипредметний тест (НМТ) з чотирьох предметів – три стануть обовʼязковими (українська мова, математика, історія України), а один – на вибір вступника (з шести можливих). Складання НМТ стане обовʼязковим для всіх спеціальностей, включно з творчими та спортивними.
  • Загальна кількість заяв скоротиться до 15 (5 можна подати на бюджет і до 10 на контракт за всіма формами здобуття освіти та всіма рівнями освіти).
  • Для вступників на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Фармація, промислова фармація», «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» конкурсний бал не може складати менше 150, для вступників на всі інші спеціальності він залишився в межах 130 для вступу на бюджет.
  • Для вступу до магістратури на всі спеціальності обовʼязковим знову став єдиний вступний іспит (ЄВІ).
  • Зазнали змін пільгові категорії – деякі з них розширились, а деякі навпаки – звузились.

Після громадського обговорення на нас чекає процес внесення необхідних змін та остаточна редакція документа. Саме від моменту набуття чинності «Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році» розпочинається активна фаза вступної кампанії 2024 року.